суббота, 14 декабря 2019 г.

Cum sa-ti incalzesti casa cu pompe de caldura cu ajutorul pamantului?

Plusul la gaz este că ai confort, curățenie, în schimb plătești facturi cosmice. Dacă vrei mai ieftin, îți cumperi un cazan pe bricheți, pui pe foc și în fiecare dimineață ai grijă să curăți. Dar asta nu este pentru mine. Eu am optat pentru un sistem automat pe care nu trebuie să stau să-l verific. Lenea ne-a pus la muncă să caut un sistem inovator.
Inițial părea aproape imposibilă procurarea pompei geotermale, iar după ce în sfârșit a adus-o acasă, nu avea cine să o pornească. „Prin intermediul unor cunoștințe l-am găsit pe inginerul tehnic de la firma producătoare care mi-a explicat la telefon cum s-o pornesc.

 Ulterior, inginerul împreună cu un specialist austriac au venit în Moldova special să vadă care este moldoveanul care a încercat, în premieră, să instaleze un asemenea sistem. Ei m-au ajutat să-l îmbunătățesc”.
Astfel, pentru a putea încălzi casa cu ajutorul energiei pământului, inginerul a forat în curte 24 de sonde până la adâncimea de 32 de metri unde temperatura, pe tot parcursul anului, este constantă. Astfel, apa care circulă prin aceste sonde iarna se încălzește în medie cu 7-10 grade, iar prin intermediul pompei termice, datorită capacității freonului de a vaporiza și condensa la valori mici, elimină căldură. „Indiferent dacă ai sistem de încălzire pe biomasă, gaz sau pompă termică, principalul este ca să fie automatizat și să lucreze eficient”, spune Sergiu, un perfecționist convins. Mai mult, datorită sistemului revoluționar instalat, poate fi utilizat atât la minus 200C, cât și la plus 400C,. „Vara nu am climatizor, dar prin fan coil-uri îmi răcesc camerele. Dacă presupunem că acest sistem cedează, nu funcționează, la rezervorul de apă pot să conectez cazanul pe gaz. Eu sunt ca ciuccea, dacă se strică pompa termică, am gaz, dacă nu am gaz și nu am lumină, am cămin în casă și pot să fac focul cu lemne ca să încălzesc odăile”.
Pentru pompa termică, în 2006, am achitat suma de 18 mii de euro. Dar sistemul cu țevile oricum trebuie, indiferent dacă este sistemul pe gaz, biomasă ori alt tip. Unde mai pui că eu nu am niciun climatizor în casă. La suprafața de 450 metri pătrați aș fi avut nevoie de vreo 5-6 climatizoare, deci practic am economisit peste 2400 de euro și alte mii de lei pentru consumul de electricitate. Investițiile se recuperează.
Astfel, pentru încălzire eu am plătit circa 1300 de lei, ceea ce la apartament pentru o suprafață de trei-patru ori mai mică oamenii plătesc câte 2000 de lei.
Cine are un asemenea sistem ori unul pe biomasă, limitează consumul de gaze. Și este ecologic, pentru că eu am o casă care nu emite nimic în atmosferă. Dar foarte mult depinde și de suportul statului. Dacă ar fi ca și peste hotare unde statul promovează astfel de investiții, fiecare ar investi în sisteme ECO

Комментариев нет:

Отправить комментарий