четверг, 2 января 2020 г.

Care e principiul de functionare a unei pompe de caldura

Pompa de caldura functioneaza asemanator precum un frigider in doua etape:
1. Pomparea freonului pentru a-l comprima si a infierbanta apa la temperaturi de 65-100 grade Celsius ( in cazul frigiderului se infierbanta partile din spate si laterale)
2. La trecerea freonului din tuburile de cupru cupresiune mare in tuburile cu volum mare, avand presiune joasa, are loc racirea freonului.
Iar pentru ca pompa de caldura sa nu preia freonul prea rece  pentru al pompa iarasi si a-i ridica temperatura, s-a gasit de cuviinta de a incalzi freonul de la -15 pana la 8 grade Celsius cu ajutorul pamantului.

Asadar, pamantul are grija ca freonul sa nu raceasca mai jos de 0 grade.

Unde se castiga cu pompa de caldura ?  Chiar aici la diferenta de temperatura dintre freonul rece de -15 sau -20 si pamantul cald 6-8 grade.

Cum se poate de inteles mai simplu?
Freonul comprimat cu ajutorul compresorul devine fierbinte, avand presiune mare, iar freonul cand se decomprimeaza, adica trece in tuburile cu presiune joasa, atunci  se raceste atingand temperaturi mai joase de -15.  Pentru ca compresorul sa  comprime iarasi freonul intr-un timp mai scurt( deci consum mai mic de energie), atunci se foloseste energia pamantului pentru a incalzi freonul la +6, +8

Asadar pompele de caldura tind sa aiba un raport de eficienta de 1kw consumat pentru a produce intre 4kw si 7 kw.
Care sunt cele mai bune pompe de caldura? Desigur ca cele suedeze. Suedia produce pompe de caldura de peste 30 ani, si are o experienta mare, iar clima este asemanatoare cu cea din Moldova si Romania, ba chiar mai rece in regiunile nordice

Комментариев нет:

Отправить комментарий